Palvelut ja toimenpiteet

Napatyrä 

Napatyrä syntyy vatsaontelon paineen seurauksesta, kun yleensä vatsaontelon rasvaa pullistuu naparenkaan keskellä olevan aukon läpi ihon alle. Oireiset napatyrät ovat leikkausaihe.Pienet napatyrä voidaan leikata paikallispuudutuksessa ompelemaalla sulamattomalla langalla tyräaukko kiinni. Kookkaammat napatyrät korjataan asettamalla verkko tukemaan kudoksia. Alle kahden sentin tyrät voidaan korjata ns. Nappiverkolla avoleikkauksella paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Suuremmat tyrät leikataan tähystyksellä nukutuksessa. Leikkaukseen saattaa liittyä komplikaationa verenpurkauma, joka yleensä häviää itsestään. Jonkin verran kipuongelmaa voi jäädä ja pieni uusiutumisen riski myös on olemassa. 

Arpityrä 

Arpityrä voi olla seurauksena vatsan alueen leikkauksesta, joka on tehty avoleikkauksella. Vatsanpeitteet eivät ole parantuneet kunnolla ja vatsaonteloa päällystävä lihaskalvo on jäänyt auki. Tämän seurauksena vatsaontelosta pääsee pullistumiaan vatsapaidan rasvaa ja suolistoa ihon alle. Arpityrän korjaustekniikka harkitaan aina tapauskohtaisesti. Pienemmät arpityrät voi hyvin korjata tähystysleikkauksella asettamalla vatsaontelon puolelle verkko tukemaan kudoksia, tässäkin tekniikassa tyräpussi pyritään poistamaan joka tähystystekniikalla tai joskus pienestä viillosta tyräpussiin mahdollisesti kertyvän nesteen (serooma) välttämiseksi. Suuret ja laajat tyrät korjataan avoleikkauksella tai robottiavusteisesti.

Avanteen sulkuleikkaus

Suoliavanteita tehdään monista eri syistä. Avanne voi olla tarkoitettu joko pysyväksi tai väliaikaiseksi. Väliaikaisia avanteita tehdään joko ns. yksipiippuisena vakavan suoliston alueen tulehduksen, tavallisimpana umpipussitulehduksen aiheuttaman vatsakalvotulehduksen vuoksi, tai kaksipiippuisena suojaamaan suolisaumaa esimerkiksi peräsuolisyövän leikkauksen yhteydessä. 

Yksipiippuisen avanteen sulku tehdään yleensä tähystysleikkauksena. Siinä avanne irrotetaan ihosta ja suoli yhdistetään suljettuun peräsuoleen yleensä rengassulkuinstrumenttia käyttäen. Toimenpiteeseen liittyy suolisauman pettämisen riski, joka on noin 5-8%. Joskus myös suolisauman suojaamiseksi joudutaan tekemään uusi suojaava kaksipiippuinen avanne. Leikkauksen jälkeen sairaalassa ollaan yleensä 1-2 vuorokautta

Kaksipiippuisen avanteen sulun yhteydessä ei yleensä tarvitse mennä vatsaonteloon. Leikkauksessa avanne irrotellaan ihosta ja tehdään ompelemalla suolisauma ja suoli palautetaan vatsaonteloon. Leikkaus on pienempi kuin yksipiippuisen avanteen purkuleikkaus, mutta siihen liittyy myös sauman pettämisen riski. Myös suolen irrottelussa ihosta voi suoleen tulla heikko kohta jonka seurauksena suoli puhkeaa ja joudutaan uusintaleikkaukseen ja usein tekemään uusi avanne. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiutumaan mahdollisesti jo leikkauksen jälkeisenä päivänä, jos mitään komplikaatioita ei ilmene.

Peräaukon paiseen ja fistelin hoito

Peräaukon paise aiheuttaa kovaa kipua peräaukon suulle. Paise johtuu anaalirauhasten tukkeutumisesta. Paise avataan yleensä päivystyksellisesti.

Noin 30%:lla paiseen avauksen jälkeen voi kehittyä ns. fisteli, joka on putkimainen käytävä iholta peräaukon kanavaan. Fistelin hoito riippuu siitä, kuinka korkealla peräaukon kanavassa fistelin sisäaukko sijaitsee. Osa fisteleistä voidaan hoitaa yksinkertaisella toimenpiteellä, mutta joskus tarvitaan erikoistekniikoita. Hankalissa fisteleissä uusiutuminen on tavallista ja voidaan tarvita useita leikkauksia ennen kuin fisteli saadaan parannettua.

Fistelin leikkaushoito tapahtuu aina selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Yksikertaisessa leikkauksessa (Discisio/fistulotomia) fistelikanava aukaistaan, pudistetaan pohja ja jätetään haava paranemaan pohjalta käsin. Tällaisen leikkauksen jälkeen fisteli paranee yli 90:lla potilaista. Jos fisteli kiertää sulkijalihasta runsaasti, joudutaan käyttämään erikoistekniikoita. Tällaisia ovat mm. liukuläppäleikkaus ja ns LIFT leikkaus. Liukuläppäleikkauksessa fisteli poistetaan ja fistelin sisäaukko suljetaan osittain sisempää sulkijaa käsittävän liukuläpän avulla. LIFT leikkauksessa fisteli puhdistetaan harjalla ja suljetaan ompelein sisemmän ja ulomman sulkijalihaksen välistä ja katkaistaan.

Hankalissa sulkijalihasta kiertävissä fisteleissä yhdellä leikkauksella paranemistulos on noin 50%. Fistelin uusiutuessa tehdään uusintaleikkaus jonka avulla taas paranee noin 50% potilaista.

Fistelileikkauksiin liittyy pidätyskyvyn heikkenemisen riski, jota ei pystytä välttämään.

Leikkaustekniikka suunnitellaan fistelilöydöksen perusteella ja leikkaukseen liittyvät asiat ja komplikaatioriskit käydään aina potilaan kanssa läpi etukäteen.